Exodus

cover

De graphic poem EXODUS, op basis van de tekst van H.C. Pernath, verschijnt in oktober 2016 bij Poëziecentrum. Deze uitgave wordt opgedragen aan Joris Gerits, die de initiatiefnemer was van dit project, en een toelichtend essay schreef dat ook in het boek wordt opgenomen.

In 1970 schrijft de Antwerpse dichter Hugues C. Pernath de cyclus Exodus, die hij opdraagt aan Myra Vecht, zijn tweede vrouw. In deze gedichten wandelt Pernath door het grauwe landschap van herinneringen aan een bezoek aan Auschwitz, en een net zo donkere kindertijd. Bijna 60 jaar later gaat multitalent Lies Van Gasse in een grafische dialoog met deze nog steeds tot de verbeelding sprekende teksten. In de graphic poem die hiervan het resultaat is, visualiseert ze de zwaarmoedige verbeeldingskracht van deze verzen en gaat ze op zoek naar linken met de dag van vandaag: volksverhuizingen, vluchtelingenkampen, maar ook de zo herkenbare verlatenheid van het individu in een grootstad. Zo toont ze Pernath als een veelzijdige stem, die ook vandaag nog steeds gelezen en herlezen mag worden.

Hugues C. Pernath was dichter en redacteur van de literaire tijdschriften Gard Sivik en Het Cahier. Als dichter en dandy behoorde hij ook tot het Antwerpse Pink Poets genootschap.

Lies van Gasse is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Ze profileert zich graag met mengvormen van poëzie en beeld. Zo verraste ze het poëziepubliek met de graphic poems “Sylvia”, “Waterdicht” en “Zand op een Zeebed”. Met Peter Theunynck publiceerde ze de graphic novel “Nel, een zot geweld”.

“En in de klimmende kleuren van onze wereld 
En heel en al, als werkelijkheid voortdurend, 
Heb ik mijzelf, opnieuw met jou en mij herschapen.”

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

over Exodus:

  • Hans Puper toont zich op Meander enthousiast over het volgens hem schitterende resultaat: ‘Lies Van Gasse volgt de tekst letterlijk, maar weet die door haar tekeningen te verbinden aan actuele problemen zoals de vluchtelingenstroom. ‘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *