palganeem

Op 25 januari verscheen Lies Van Gasses nieuwste boek palganeem bij Uitgeverij Kwakman & Smet. Ga snel naar deze website en bestel nu al jouw exemplaar!

Palganeem is op het eerste zicht een rariteitenkabinet in boekvorm. Het is een archief van herinneringen, stenen, gedachten, lijstjes, bladeren, foto’s, notities en tekeningen. Aan het hart van deze verzameling ligt de brievenwisseling tussen een peter, Heremiet, en zijn petekind, Kind, die vanop duizenden kilometers afstand nabijheid zoeken door elkaar brieven te schrijven.

Zowel Kind als Heremiet beschrijven hun innerlijke en externe belevingswereld niet alleen in taal, maar ook in tekeningen. Het is in dit samenkomen van taal en beeld dat de verschillende karakters van Kind en Heremiet naar boven komen. Waar Kind associatief vertelt met lange zinnen in een dansend handschrift, schrijft Heremiet korte, poëtische brieven vanop zijn typemachine.

Maar ondanks hun verschillen brengt de isolatie Kind en Heremiet dichter bij elkaar. Palganeem is een subtiel, speels boek vol wonderlijke tekeningen en brieven dat de lezer uitnodigt om mee te stappen in de poëtische werelden van twee personages. Dit alles doet het boek zonder zich op te dringen aan de lezer, maar door hem te ontvangen met open armen om mee te dromen, te denken, te zoeken, te voelen, te verliezen en te vinden.

Palganeem ontstond als een brievenproject over de confrontatie tussen een verstild, imaginair eiland aan de grens van Europa en een Antwerpen vol opschudding. Lees er alles over op de website en bestel er een van de brieven of binnenkort ook de postkaartenset.

Als een jutter dwaal je steeds vol verwondering rond op het door Van Gasse in leven geroepen eiland palganeem, terwijl je op de mooiste vondsten stuit: in beeld, in woord en in de talloze combinaties tussen die twee. De speelse, hybride manier van presenteren laat je enerzijds preciezer kijken terwijl je anderzijds vrijelijk kunt associëren.

Miriam Piters op TZUM
  • lees hier het interview met Lies Van Gasse over palganeem in de Gazet van Zurenborg
  • lees hier de recensie van Miriam Piters op TZUM
  • blader hier met Christophe Batens door het boek
  • bestel een brief uit het project
  • reis naar palganeem

One thought on “palganeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *