Stadsdichter Antwerpen

Voor het eerst in de geschiedenis van het stadsdichterschap kreeg Antwerpen niet één stadsdichter maar een hele stadsdichterspool! Lies Van Gasse maakte deel uit van deze pool die van 2022 tot 2024 gedichten zou schrijven voor Antwerpen. Samen met Yannick Dangre, Lotte Dodion en Proza-K zou Lies de komende twee jaar stadsgedichten schrijven, events organiseren en het straatbeeld van Antwerpen hervormen. Helaas, de moeizame samenwerking met de stad besliste daar anders over en de pool besliste in november 2022 het project stop te zetten. Lees hier Lies haar afscheidsbrief.

Op gedichtendag 2023 beslisten de stadsdichters echter om zonder de stad, maar met steun van het middenveld, verder te werken. Je kan de stadsdichters volgen en steunen op de officiële site.

Stadsdichtersshow.

periode1: 2022

Op 16/4/2022 tijdens de feestelijke stadsdichtersshow gaf Seckou Ouologuem de dichterlijke stok door aan de gloednieuwe stadsdichterspool. Tijdens deze primeur lazen de gloednieuwe stadsdichters hun eerste stadsgedichten voor. Lies Van Gasse bracht Het vangen van schaduw, een ode aan het standbeeld van Rubens op de groenplaats.

Lies Van Gasse leest haar eerste stadsgedicht voor.

In februari 2022 brak er oorlog uit in Oekraïne nadat Russische troepen het land binnenvielen. Lies schreef een gedicht over het nationale symbool van verzet in Oekraïne: de zonnebloem. Lees het gedicht hier.

Op 6 april overleed de Antwerpse actrice Reinhilde Decleir. In nagedachtenis van deze grootse dame schreef Lies Van Gasse een eerbetoon.

Begin september werden de bevrijdingsfeesten in Antwerpen gevierd. Speciaal voor deze gelegenheid bracht Lies Van Gasse het gedicht “het geluid dat vrijheid heet” in het Stadspark van Antwerpen.

Voor November Boekenmaand schreef Lies een gedicht voor boekhandel de Slegte.

periode 2: 2023-2024

  • Lies schreef het actualiteitsgedicht Meld je aan, over de wachtlijstenproblematiek in Antwerpen.